Синдикатите подготвят национални протести и стачка

Профсъюзите са против пенсионните промени, работодателите също искат обсъждане

КНСБ и КТ „Подкрепа“ се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество, обявиха днес двете синдикални организации. Днес премиерът Бойко Борисов ще получи официалното уведомление от синдикатите, след което те ще настояват за лична среща с министър-председателя, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Протести и стачки

Причината за недоволството на КНСБ и „Подкрепа“ е решението на правителството, прескачайки обсъжданията в тристранния съвет, да повиши минималната пенсионна възраст с 1 година и да премахне класовете за прослужено време. Двата синдиката организират национална демонстрация пред парламента на 30 ноември. Те започват и национална подписка за еднодневна ефективна стачка в цялата страна.

Според последните планове на правителството още през 2012 г. минималната пенсионна възраст ще се повиши с година – т.е. жените ще се пенсионират на 61 години, а мъжете – на 64. По сметки на финансовия министър Симеон Дянков мярката ще засегне директно около 15 хиляди души, които догодина достигат настоящата пенсионна възраст.

Синдикатите не одобряват резкия скок на възрастта и припомниха, че според национално споразумение, подписано през 2009 г., и въведено в настоящия Кодекс за социално осигуряване, скокът трябва да бъде осъществен чак през 2021 г.

Правителството обяви, че планира да промени пенсионната възраст при второто четене на закона за бюджета за 2012 г. като заключителна разпоредба към закона. Пламен Димитров обвини министър Дянков, че на два пъти е излъгал пред тристранния съвет, че не планира никакви промени в пенсионната система.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>