86 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВЛАДИМИР СПАСОВ

Другарят Владимир  Асенов Спасов  е роден на 1 април 1925 година в гр. Благоевград. Израснал в бедно семейство, в семейството на септемвриец, още от детските си години изтърпява несгодите на капиталистическата действителност. Не случайно попада в борбата срещу българския монархофашизъм и германския националсоциализъм още на 17 годишна възраст. Участвува в бойна младежка група към Босилеградския партизански отряд, по-късно става един от ръководителите му. Заедно с отряда си  влиза в състава на легендарната Трънска дивизия под ръководството на Славчо Трънски. След освобождението будния младеж и пламенен революционер се записва доброволец в новосъздадената БНА, влизаща в състава на Трети Украински фронт под общото ръководство на маршал Толбухин. Независимо от крехката си възраст той се държи храбро, за което е награден с орден от новото отечественофронтовско правителство. След окончателната победа над фашизма на 9 май 1945 година, той се завръща от фронта и завършва българска филология става по професия учител. Но и след това, той не търси материални облаги от заслугите си към партията и народа. Посвещава силите си на тайните борби на нашата партия срещу титoвия опортюнизъм и кралския гръцки фашизъм под непосредственото ръководство на Вълко Червенков. От тогава до сетният си дъх, въпреки изпитанията на времето, той остана верен на линията на партията начертана от неговия боен другар. Опълчва се срещу ревизионистичния курс на Тодор Живков, поради което изпада в немилост  оклеветен е, и е репресиран несправедливо. Като отговорен служител в „Печатни произведения“ и „Кинефикация“ др. Спасов е уважаван от другарите си за своята принципност и последователност. След като ревизионизма в партията и държавата доведе съвсем закономерно до реанимацията на капитализма и се опита да унищожи  БКП, той със своите последователи не позволи да бъде разрушена партията. Благодарение на него най-вече и на неговите последователи Българската комунистическа партия беше спасена. Да си спомним за него с признателност и уважение.

ЦК на БКП

You may also like...

4 Responses

 1. Novae1 казва:

  Де да бяха всички като него преди 10.11.1989 г., нямаше да сме на този хал сега…

  Гласувай : Thumb up 2 Thumb down 0

 2. Novae Sistova казва:

  Не мога да зачитам човек, който е тровил Улянов. Имам предвид Сталин. Ако действително беше продължител на неговите идеи, щеще първо да оправи УСТАВА НА КПСС по образеца на Улянов.

  Гласувай : Thumb up 0 Thumb down 1

 3. Novae Sistova казва:

  В нарушение договореностите за член 102 от УСТАВА на ООН, създаде варшавския Договор от 14 май 1945 г. като таен договор. А защо разпорежда съденето на Г.Димитров на 08 ноември 1936 г. и го премахва и праща двойник?

  Гласувай : Thumb up 0 Thumb down 2

 4. Димитров казва:

  Все отбор юнаци от най-големи простаци…смъкнати от махали и паланки, за да грабят и ограбват чуждото…!

  Гласувай : Thumb up 0 Thumb down 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>