ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ

ПОЛИТИЧЕСКА ДЕКЛАРАЦИЯ
на Пленума на ЦК и ЦКРК на БКП, проведен на 18.09.2012 г.
Едва ли има честно мислещ български гражданин, за когото не е ясно, че в България се настани ужасен експлоататорски капитализъм. Някои (1% от всички) бивши трудолюбиви наши сънародници се превърнаха в алчни спекуланти и по тяхно становище – в проспериращи бизнесмени. Този процес беше благоприятстван от умело подготвено законодателство, направлявано от античовешкия империализъм, а за България най-вече чрез плана Ран-Ът, изработен в сътрудничество с 29 „изтъкнати” български икономисти, които все още имат активно участие в обществения живот на държавата.
Бурните, жестоки събития в световен мащаб в резултат на изявите на войнолюбивия, агресивен световен и най-вече американски империализъм правят живота на всички хора по земята несигурен, а и застрашават живота на планетата. Разликата в жизненото равнище на социалните слоеве е в размер стотици пъти – няма сравнение между наемните работници (да не говорим за безработните) и социалното състояние на бизнесмените.
Трябва да се знае категорично – капитализмът няма да се реформира, за да бъде в услуга на работещите – да се очовечи. Капитализмът трябва да бъде заменен с истински социалистически обществен строй, частната собственост върху средствата за производство да бъде заменена с обществена и да бъде премахната експлоатацията на човека от човека съгласно постановките на научния комунизъм. Наивни са очакванията напр. на металурзите от ОЦК – Кърджали, че тези, които приватизираха предприятието им и са в основата на сегашното им тежко икономическо положение, ще помогнат да се намери нов „добър собственик”, който да им плаща редовно заплати. Техните интереси ще бъдат защитени само когато се възстанови обществената собственост и те имат реално участие в управлението на комбината.
Българите трябва да осъзнаят необходимостта от смяна на обществената система, което осигурява национална независимост и просперитет на държавата срещу сегашната колониална зависимост от Европейския съюз и от агресивния американски империализъм. Недопустимо е проучването и добива на природните ни богатства (най-крещящият пример са проучванията за нефт и газ и добива на злато), както и естествените монополи по комуналните услуги (ВиК и електроснабдяване), да бъдат отдавани на концесия на чуждестранни фирми, които безогледно ни ограбват.
Ние призоваваме българските патриоти да осъзнаят крещящата необходимост от смяна на обществения строй и със съзнателност и организация да покажем на българския народ, че спасението е в справедливия социализъм – защита на родната икономика и държавност.
Жалко, че новообразуваните партии застъпват становището, а и обикновените трудови хора и пенсионери се надяват, че реформите, с които се парадира като атрибути на капитализма, ще го очовечат. Напротив, вследствие на „реформите” институциите се превръщат в античовешки – здравната система с реформи превърна болниците в търговски звена не в услуга на гражданите; вследствие на реформите в образованието неграмотните младежи се увеличават. Реформираните, т.е. приватизираните предприятия се ликвидират. Това донесе на българите непознатото до преди 22 години явление безработица. 85% от съществуващите предприятия у нас са собственост на частни лица – българи или чужденци по силата на плана Ран-Ът. А собственикът го интересува единствено печалбата, даже ако може въобще да не заплаща на работещите, както става все по-често в последно време.
Светът в момента е свидетел на жестоки военни действия в арабския свят, маскирани като „демократични” революции. Всъщност все повече става ясно, че това са старателно подготвени акции с участие на съседни страни и щедро финансирани от империалистически сили, най-вече североамерикански, и реакционни режими. Целият арабски свят се разтърсва от въоръжени събития – Ирак, Йемен, Египет. Либийската джамахирия беше обект на жестоки нападения, маскирани като народни вълнения, но с участието на малолетни деца. Прозираше умело организираната агресия с главна цел за обсебване на природните богатства с цената на много разрушения и убийства, включително и децата на Кадафи.
Сега целта е независимата и непокорна Сирия и нейния президент. Събитията се представят като разногласия между религиозни ислямски течения. Бунтовниците не се подготвят на територията на Сирия, а в съседни страни, най-вече на територията на република Турция. „Демократичните” и „свободолюбиви” бунтовници явно са добре подготвени за военни действия и са добре финансирани избиват своя народ, а се представят за борци за свобода и демокрация. Империализмът пак показва своя античовешки образ и не би могъл да реши проблемите на народите. Интересите на народите и на империалистите не са тъждествени – те са противоположни. Не бива да позволяваме на империалистите да увеличават експлоатацията и печалбите си като ни карат да се бием един с друг – се казва в декларацията на Народния фронт.
Светът е пред крещяща необходимост от смяна на обществената система – капиталистическите порядки да се заменят със справедливо социалистическо общество.
Социализъм или варварство – трябва да решим.
Да създадем общество на силните с труда си, а не с кражби и спекулации.
Напред към социалистическа революция!
ЦК и ЦКРК на БКП

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>