СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ И СЪТРУДНИЧЕСТВО („ПАРТНЬОРСТВО ЗА СПРАВЕДЛИВА И СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ“) МЕЖДУ БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И ПП „БЪЛГАРСКА ЛЕВИЦА“

Днес, 14 април 2011 год. в гр.София между:

ПП „БЪЛГАРСКА ЛЕВИЦА“, представлявана от председателите Иван Генов и / или Маргарита Милева, от една страна                   и                                                                                                                                                                                                                                                                               БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, представлявана от председателя Зонка Спасова, от друга страна,  се сключи настоящето Споразумение

„Партньорство за справедлива и солидарна България“.

Ние, долуподписаните:

Споделяме оценката, че сегашният десен неолиберален модел взривява социалните устои на държавата и се обявяваме за истинска социалистическа демокрация. Капитализмът е свят на миналото, свят без бъдеще. Отношението към него е главен водораздел между политическите сили по света и у нас.

Водени от убеждението, че в средносрочен план Република България следва да бъде просперираща страна в една по-социална, мирна, демократична и екологична Обединена Европа. Не приемаме ЕС като елитарен неолиберален и милитаризиран клуб.

– Имаме разбирането за потребността от капитални промени в цялостния живот на обществото в посока на социална икономическа, политическа модернизация и справедливост, в посока на равенството и недискримизацията. За нас социализмът е историческа необходимост и заедно с това достойно бъдеще за всяка развита държава.

– Отхвърляме милитаризма, войната, насилието в международните отношения. Затова сме срещу НАТО, военните бази, военните контингенти в чужбина, разполагането на елементи на ПРО в Европа, включително и в България. Лявото е мир, дипломация, преговори, сигурност.

– Отдаваме приоритет на обединителните процеси на равноправна основа с цел изграждане на общество без антагонистични класи и освободено от експлоатация.

– Съхранявайки своята организационна самостоятелност и идейна идентичност.

–  Изразяваме готовност и воля да обединим усилията си.

За тази цел двете страни се договарят:

1.        Да провеждат регулярни консултации за изработване на съгласувани позиции по основни въпроси на вътрешната и външна политика на България.

2.        Да не допускат кампания на безпринципна основа една срещу друга. Съгласието и консенсуса да доминират в техните взаимоотношения.

3.        Да следват активна политика на единение в лявото политическо пространство, която да доведе до формирането на коалиция.

4.        Да имат последователна принципна коалиционна политика, която ще им позволи да играят важна роля на местните и президентските избори през есента на 2011 год. и евентуални предсрочни парламентарни избори.

5.        Да организират и провеждат съвместни мероприятия, да излизат с общи документи и позиции в защита на трудовите хора.

Настоящото Споразумение „Партньорство за справедлива и солидарна България“ е безсрочно. При настъпване на непреодолими противоречия то може да бъде денонсирано от всяка от двете договарящи се страни с 10 – дневно писмено предизвестие.

Настоящото Споразумение се състави и подписа в два екземпляра, които имат еднакво съдържание и еднаква политическа и морална сила.

За ПП  „БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА“   (П) За БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ      (П)

(Иван Генов)                                                              (Зонка Спасова)

You may also like...

4 Responses

 1. Надя казва:

  Е това вече няма как да ми хареса по простата причина, че БКП бе единствената чиста и неопетнена партия и тя не трябва да се обезличава работейки съвместно с някогашни наши врагове, независимо от новите им яркочервени одежди.

  Гласувай : Thumb up 1 Thumb down 0

 2. Красимир Мальов казва:

  Здравейте ,пише ви един 58 годишен мъж на който му е писнало от тези 27 -28 години на разграбване на държавата .Пиша ви защото няма кой да направи нещо за нея освен комунистическите партии .За БСП няма да говоря защото тя не е партия на наемният труд и партия на народа .Това е партия на бандитите и разбойниците съсипали и ограбили държавата и най важното предадоха идеалите на три поколения Българи които вярваха в социализма като социален и икономически строй .Та питам се вие какво правите за да ви чува народът ,като гледам засега нищо ,нароили сте се на 4-5 партийки които са се окопали и никаква дейност не вършите ,даже и на избори ако ви допуснат ходите разделени .Та ако приемете някой полезни съвети от мен ще ви бъда много благодарен . На първо място трябва да си направите един информационен сайт от рода на Поглед инфо и там да публикувате международните и вътрешни новини . Второ да наблегнете на просветителската дейност защото младото ни деградирало поколение не знае нищо за социализма и неговите идеали .Трето нужно е да се създаде нов Отечествен Фронт който да обедени всички прогресивни сили и хората който не ходят да гласуват ,защото много от тях са като мен безпартиини но вярващи в социализма като по справедливият строй .Четвърто трябва да наблегнете на просветителската си дейност в малките населени места и създаване на клубове в големите градове .Имам и още предложения за това как трябва да се работи по това направление ,но затова следващият път .И последно вчера гледах много снимков материал и видео такъв за северна корея и видях какво нещо е истинският социализъм в действие .Такава държава даже и ние сме нямали по времето на социализма тук ,строга дисциплина и ред във всяка една област на живота там и нулева толерантност към криминалните и други прояви и безмилостно съдене на виновните за разхищение на държавното и друго имущество особено от държавната администрация . Всичко това може да намерите в сайта на корейската държавна телевизия .Аз вече почнах да разспространявам кадри от нея за да видят хората че когато има ред дисцплина и законност и социализмът може да съществува като строи .Така че ако се интересувате от мойте предложения може жда ми пишете на имейла който ще ви оставя .

  Гласувай : Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Novae1 казва:

  Споделяме оценката, че сегашният десен неолиберален модел взривява социалните устои на държавата и се обявяваме за истинска социалистическа демокрация. Това изречение е напълно достатъчно за да го оценя
  като теоритично неправилно. Плач за държавата, а за Републиката-нищо?! Демокрация. Ленин го е казал, че това е също така държава, тоест САЩ.Формално равенство. Ако говорим за износ на революция, то износител е САЩ начиная още от 04 Юли 1776 г. 15 години след тази дата, България получава глътка въздух-Договорът от Систова-04 Август 1791 г., за който договор Ленин само бегло говори-възраждането на българската нация. Не е случайно присътвието на Димитър Вангелов Николов в този град /днешен Свищов/ като работник, а брат му близнак-като студент в духовната Академия на Россия! Никак не е случайно!!

  Гласувай : Thumb up 0 Thumb down 0

 1. 03.09.2014

  […] which the party finds in rather neo-Stalinist circles. The party established connections with BCP, signed joint declarations with the communist left, but, as Todorov rightly points out, as […]

  Гласувай : Thumb up 0 Thumb down 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>