ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПБ НА ЦК НА БКП

БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

ЦЕНТРАЛЕН КОМИТЕТ

бул. „П.Ю.Тогоров”, бл.5, вх.Б, 1404 – София; тел.:859 – 16 – 73

==================================================================================

Изх. № 1-1- 4 / 02.04.2011 г.

==================================================================================

ДЕКЛАРАЦИЯ

ПО ПОВОД ПОРЕДНИТЕ НАБЕЗИ НА НЕОФАШИСТИТЕ ЗА ДЕМОНТИРАНЕ НА ПАМЕТНИКА НА „СЪВЕТСКАТА АРМИЯ”

Българската комунистическа партия с възмущение  узна за поредната проява на шепа съвременни фашисти – горяни, подлоги на империалистическите глобалисти, за демонтажа на мемориалния комплекс на „Съветската армия”. В хода на тази отвратителна проява бяха изказани мнения че:                    

–         „Съветската армия не е освободителка”, а е „окупаторка”

–         „свободните хора искат градското пространство да бъде освободено от лъжи”

–         е „недопустимо в центъра на европейска столица да има такъв монумент”

–         трябва да се демонтира комплекса и да бъде преместен в музей на комунизма

–         на мястото му да се изгради монумент на хан Аспарух.

Беше поставен въпросът: „След като няма Съветска армия трябва ли да има паметник?”

На изказаните мнения и на въпросът поставен по-долу Политбюро на ЦК на БКП в заседанието си от 02 април 2011г отговаря:

  1. Когато българските фашисти влязоха в съюз с „Трисранния пакт”, начело с „Третия райх”, който нападна вероломно Съветския съюз, българските патриоти-антифашисти, начело с Българската комунистическа партия, обявиха война на фашистките български правителства, представители на реакционната българска буржоазия. По този начин създадената Народоосвободителна въстаническа армия, растройваше тила на врага и оказваше помощ на Съветската армия. В тази борба бяха убити 9 140 партизани, 20 700 ятаци и много деца. Да се твърди, че ние българите сме получили свободата си от монархо-фашизма и капитализма наготово е гавра с паметта на тези хора отдали живота си за да живеят другите по-добре, да живеят свободно и да се радват на съзидателният си труд. Истина е, че благодарение на Съветската армия свободата беше извоювана само с тези жертви. Но историческият опит показва, че там където класовата борба на работниците и техните съюзници срещу реакционната буржоазия е в разгарът си,  винаги завършва с победа на силите борещи се за установяване на ново социалистическо общество с цената на значително повече жертви. По тази причина ние не можем да приемем свободното преминаване на съветските войски през територията на България като окупация, а като исторически шанс използван умело от Щаба на НОВА за завземането на властта на 9 септември 1944 г. Българските граждани решиха, след пълния разгром на Хитлериска Германия, да изградят паметник на Съветската армия, изнесла върху плещите си товара за този безспорен исторически факт и благодарение на нея българския народ даде по-малко жертви в гражданската война с фашистките буржоазни правителства, отколкото ако нещата се бяха развили по друг начин.

За това ние българските комунисти осъждаме опитите на шепата лакеи на съвременните фашисти – глобалистите, да подценят борбите на нашия народ и нашата партия в борбата им срещу фашизма, както и да се обявява Съветската армия за окупатор на България. За тяхно сведение – никъде по света не е имало и няма окупация без изграждането на военни бази на окупатора. По тази причина съвсем законно можем да ги попитаме – „А за какво е американската база по българското черноморие?” „Как би действувала тя, ако ние недоволни от робското си ежедневие  обявим война на проглобалистките буржоазни български правителства?”. „Нима това не е окупация?”

  1. Много цинично ни звучат думите на подлогите на глобалистите да искат „пространство свободно от лъжа”, тъй като всяка втора дума на тях и техните господари е именно лъжа. Получава се забавната картина да се борят за истината чрез лъжа.
  2. Недопустимо е, според тях, в центъра на европейска столица да има такъв монумент. Само че, ние бихме ги запитали  -„Берлин и Виена по-малко европейски столици ли са от София? И не им ли се струва, че изглеждат като онова хлапе, което обуло старите европейски гащи на баща си, се перчи на ляво и дясно със своята „европейска ориентация”? На нас те ни изгеждат именно така.
  3. Според тях трябвало монумента да бъде преместен в някакъв си „музей на комунизма”. Че тези хора са загубили всякакъв срам вече е очевидно, но да правиш музей на нещо предстоящо би било забавно, ако не беше вандалски-отвратително.
  4. Идеята да се изгради подобен комплекс на хан Аспарух е хубава. Само че, защо трябва да бъде изграден точно върху мястото на мемориалния комплекс на Съветската армия? Ами да съборят някой излишен „МОЛ” в центъра на София и да го изградят. Какво им пречи? Властта е тяхна!
  5. Нямало вече Съветска армия и затова този комплекс не трябва да съществува. Такава е била винаги логиката на политическите еднодневки. А какво да правим, ако за тяхна зла участ, тя бъде създадена отново? Ще го местим от техните музеи на мястото си. И кой ще плаща за тези безумни идеи? Ще плаща разбира се българския народ.

Но от къде тази смелост на  българската буржоазия, подхвърляща ни такива подобни политически изроди?

Тя тази смелост не е случайна, корени се в провъзгласения антикомунизъм, като идеология на Европейския съюз и цяла Европа изразен в антикомунистическата резолюция на ЕС и неговия парламент и на подобната резолюция на Съвета на Европа.

Ние изобщо не се съмняване, че опитите да бъде забранена Комунистическата партия на Чехия и Моравия, грубата намеса на Фирмено отделение на Софийски Градски съд в делата на Комунистическото движение изобщо и в делата на Българската комунистическа партия в частност, на антиисторичните истъпления на днешното Руско правителство и президента на Русия имат случаен характер. Налице е настъпление на неофашизма, наричан днес глобализъм по целия свят. Но и съпротивата срещу него нараства. Ние не се съмняваме, че българската работническа класа, българското трудово селячество, народната интелигенция  и българската прогресивна младеж не ще допуснат да се движат в опашката на събитията. Срещу организираните действия на неофашистите е необходимо да бъде изградена структората на новия широк фронт срещу съвременния фашизъм.

ПБ на ЦК на БКП

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>