Резолюция на ICOR

„ЗАЕДНО СМЕ ПО-СИЛНИ ОТ ТРОЙКАТА”
Резолюция на Европейския семинар на ICOR-Европа и MLPD за деня на трансграничната генерална стачка на 14.11.2012 г.

Скъпи колежки и колеги,
За пръв път в историята на 14. ноември 2012 г. Европа ще преживее трансгранична генерална стачка. До сега има призиви за това в Португалия, Испания, Кипър и Малта, както и предложения в Гърция, Италия, Великобритания и няколко други страни. Движението за генерална стачка в цяла Европа набира скорост! Ние призоваваме да се работи за обща генерална стачка и да се вземе инициативата за това в профсъюзите. Да обединим силите на 14. ноември. Към това включваме и заплануваните за 17. ноември протести в цял свят за образованието.
Блокирането на завода от колегите от Форд в Генк (Белгия) може да изпрати сигнал за пътя на работническата офанзива. Промишлените работници а гръбнакът на общоевропейската борба срещу прехвърлянето на тежестите на кризата върху работниците и масите. Стоманодобивниците в Аспропиргос (Гърция) и Флоранж (Франция), миньорите от Астурия (Испания) и Сардиния (Италия), автомобилостроителите от Опел, Пежо-Ситроен, Фиат, Ивеко, НедКар, а сега и Форд поемат борбата.
„Тройката” са само трима, те действат по поръчение на шепа свръхмонополи, но ние сме стотици милиони! Защо да не можем да станем по-силни от тях? Искаме обществен строй, в който работническата класа е на власт, в който икономиката служи на потребностите на масите и е в хармония с природата. За това трябва да бъде премахнат капитализма и да се изградят Съединени Социалистически Щати в цял свят! Лозунгите за „социален договор” с монополите и техните правителства водят в задънената улица на политиката на класовото общоделство. Винаги са ни казвали, че трябва да направим жертви, за да се предотврати по-лошото. Преди две години колективът на Форд в Генк се отказа от 12% от заплатите си, за да „спаси” работните си места. В Опел вече 20 години една след друга се сменят схеми на изнудване, като през това време броят на работните места е намален наполовина. Същото се случва от години в Гърция, Португалия или Испания. Тези кризисни програми не само влошиха условията на живот на масите, но и осигуриха печалбите на банките и на международните монополи. Тази политика се провали!
Време е да поемем нашия собствен път. Нашата сила е в обединението, в организираността!
Можем да спечелим борбата само заедно в цяла Европа и в международен план. Призоваваме към транснационална борба против затварянето на заводи и унищожаване на работни места в автомобилната и стоманодобивната индустрия, в минното дело и други отрасли.

За общоевропейска генерална стачка на 14. ноември 2012!

Дортмунд,
Приета единодушно от 1250 участници в Европейския семинар на ICOR-Европа (Международна координация на революционни партии и организации – www.icor.info) и MLPD (Марксистко-Ленинска партия на Германия – www.mlpd.de)

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>