СЪВМЕСТНА ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ на Българската Комунистическа Партия и Българска Работническа Партия /комунисти/

До Председателя на Народното събрание

До депутатите от всички

парламентарни групи

Чрез БТА

до всички средства

за масово осведомяване

 

Българската Комунистическа Партия и Българска Работническа Партия /комунисти/ остро протестират срещу внесения от десните депутати Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров законопроект за допълнение на Наказателния Кодекс за забрана на комунистическата идеология, пропаганда и символика.

Противно на мотивите, изложени от вносителите, този законопроект ни противопоставя на демократична практика на Европа и ни изравнява с бандеровския режим, незаконно инсталиран в Киев. Виждайки провала на неолибералната политика на „прехода” и все по-нарастващото недоволство от него на преобладаващата част от българският народ, вносителите се връщат към пещерния антикомунизъм и маккартизъм, приповтаряйки отдавна компрометирани и отречени заклинания. Вероятно по този начин целят и отвличане на вниманието от постоянните скандали, тресящи „реформаторската” парламентарна фракция.

Крайно манипулативно вносителите на законопроекта се опитват да представят като „жертви на комунизма” и унищожен „интелектуален елит” и „цвят на нацията” справедливо наказаните от създадения по указание на Съюзническата контролна комисия народен съд над военопрестъпниците, обявили война на САЩ и Великобритания като членове на антихитлеристката коалиция на демократичните народи и станали по този начин причина за бомбардировки над София и редица други градове, причинили хиляди човешки жертви след цивилното население и огромни материални щети; и изложили на риск самото съществуване на България като суверенна държава.

С този законопроект вносителите ясно показват, че са идейни потомци на идеологията на Третия райх. Знаем, че забраната на комунистическата идеология в нацистка Германия, както и от други подобни режими, в крайна сметка доведе до милиони човешки жертви в пожара на световната война. Немислимо е да се отъждествяват палачите и жертвите. Недопустимо е да се приравнява към фашизма идеологията, освободила в крайна сметка света от кафявата чума!

Колкото и да се напъват домораслите ни последователи на д-р Гьобелс и сенатор Джоузеф Маккарти, те не могат да спрат прогресивния ход на историята чрез практиката на „лов на вещици” от „светлото” средновековие. За тях с пълна сила важат думите на народния поет Иван Вазов от Епопея на забравените „Левски”:

„Царете, тълпата, мръсните тирани

да могат задуши гордото съзнанье,

гласът, който вика, мисълта, що грей,

истината вечна, що вечно живей,

измислиха всякой по една секира

да уморят всичко, дето не умира…”

Настояваме още при разглеждане в законодателната комисия този проект да бъде категорично отхвърлен като внесен с неверни и манипулативни мотиви и противоречащ на демократичните принципи за плурализъм на мненията. Ако въпреки всички разумни доводи, той все пак бъде гласуван в пленарната зала и влезе в сила, той ще бъде отречен от Историята!

 

Председател на ЦК на БКП

Владимир Цеков

 

 

Първи секретар на ЦК на БРП/к/

Иван Воденичарски

 

 

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>