ДЕКЛАРАЦИЯ за солидарност с Донецката и Луганската народни републики, предложена от БКП и БРП(к) на Балканската конференция на ICOR, проведена на 21.03.2015 г. в София

Както е известно, преди една година в резултат на преврат, организиран и финансиран от Запада и преди всичко от САЩ, на власт в Киев дойдоха откровени фашисти.
Още първите дни след преврата бяха белязани от безпрецедентно потъпкване на правата и свободите на гражданите. Истеричните лозунги на хунтата и действията на бандеровските шпицкоманди – всичко това доведе до преследване и направо ликвидиране на несъгласните.
Основното острие на терора беше насочено срещу комунизма, комунистите и рускоезичното население. Бандите на „Десен сектор” и „Свобода” нахлуха на територията на Донецка, Луганска, Харковска и други области и започнаха безогледно избиване на населението – в това число жени и деца – по примера на техните учители – хитлеристите. В Одеса бяха изгорени живи над 40 души, опожарени и разрушени бяха хиляди жилища, болници, училища, промишлени предприятия, транспортна инфраструктура. Тези зверства не можеха да не доведат до ответна реакция.
Първо жителите на Крим изразиха суверенната си воля и на проведения референдум с огромно мнозинство упражниха правото си на самоопределение и се присъединиха към Руската федерация. Жителите на Донецка и Луганска области прибягнаха до правото на самозащита като грабнаха оръжието, създадоха свои организации, които по-късно станаха основа за създаването на Донецката и Луганската народни републики. Успешната самоотбрана на населението на двете републики, прераснала в контранастъпление, вбеси САЩ и техните съюзници. Прикривайки своята вина за случилото се в Украйна, те искат да прехвърлят отговорността изцяло върху руската страна.
В действителност ДНР и ЛНР са принудени да водят борбата на няколко фронта – от една страна фашистката хунта и нейните покровители САЩ, а от друга – предателството на украинските и руски олигарси.
В тези тежки за населението на двете републики дни да издигнем своя глас в защита на тяхната справедлива борба и да заклеймим виновниците за кръвопролитията – световният империализъм начело със САЩ и украинските фашисти.

You may also like...

1 Response

  1. За съжаление, другарите не само в Полша страдат от предателските режими ,които бързат да се „изчистят“ от комунистите, тези, които могат да проментят нещо. В България да не е по-различно.

    Гласувай : Thumb up 0 Thumb down 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>